Veel gestelde vragen

Wat is Biologisch ?

Bij de productie van biologische voeding wordt extra aandacht besteed aan de natuur, het welzijn van het dier en de gezondheid van de mens. Er worden geen conserveringsmiddelen en chemisch-synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen gebruikt. Daarnaast wordt bij de productie geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen tegen ziekten en plagen en wordt geen kunstmest voor meer productie toegepast. De biologische landbouw kenmerkt zich onder andere door het gebruik van biologisch veevoer en natuurlijke mest, het toepassen van wisselteelt om te voorkomen dat de bodem uitgeput raakt, het gebruik van natuurlijke vijanden tegen ongedierte en plagen en het gebruik van alternatieve methoden, zoals branders, voor de bestrijding van onkruid. Ook geven biologische boeren planten en dieren de tijd te volgroeien, waarbij ervoor gezorgd wordt dat een natuurlijke weerstand opgebouwd wordt. Voor dieren is een betere leefomgeving aanwezig.

Is biologische voeding in veel gevallen gezonder ?

Uit onderzoek blijkt dat er meer vitamines, Antioxidanten, mineralen en vezels in biologische geteelde producten aanwezig zijn. Gifstoffen zul je in producten van BioCuisine niet tegenkomen. Het ligt voor de hand dat een gezonde landbouw ook gezonde producten oplevert. Er wordt geen gif gespoten en dat kun je dus niet binnenkrijgen. Producenten van babyvoeding gebruiken bijvoorbeeld vaak biologische ingrediënten. Biologische groente en fruit zijn namelijk vrij van restanten van bestrijdingsmiddelen. Ook bevatten ze gemiddeld meer vitaminen, mineralen, Antioxidanten en bioactieve stoffen. 

Is biologisch diervriendelijker ?

Als je alleen al kijkt naar de tabellen die het voedingscentrum publiceert, dan zie je dat de dieren veel meer buiten zijn, meer bewegingsruimte hebben en dat er geen groeiversnellers worden gebruikt (dus geen plofkippen). Ook wordt er niet onverdoofd gecastreerd en worden snavels van kippen niet geknipt.

Is biologisch milieuvriendelijker ?

De Biologische boer gebruikt geen pesticiden, het levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit, er worden minder broeikasgassen uitgestoten en afval wordt vaak weer hergebruikt als bijvoorbeeld mest. Er is wetenschappelijk vastgesteld dat de biologische landbouw bovendien de meest klimaatvriendelijke landbouw is die we kennen.

Wanneer weet ik dat ik Biologische producten aanschaf ?

Als het EKO-Keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Ongeacht in welke winkel je het product tegenkomt. In Nederland controleert de organisatie Skal of producten echt biologisch zijn. De inspecteurs van Skal controleren boeren en producenten, handelaren en verwerkers, zowel aangekondigd als onaangekondigd. Als het EKO-keurmerk op uw boodschappen staat, kunt u er met een gerust hart van genieten! 

Wat zijn onnatuurlijke E-nummers die ik in Biologisch niet aantref ?

De E- van E-nummers heeft bijvoorbeeld al niets met vitamine E te maken! Het zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen/additieven. De E- staat voor Europa. In vrijwel alle voedingsmiddelen zitten E-nummers die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Het zijn additieven die producenten in hun voedsel stoppen om het op kleur, vloeibaar, smeuïg en langer ‘vers’ te houden. Glimmende snoepjes en chocolaatjes, vinaigrettes, sauzen, ingeblikte soepen: het zit allemaal volgestouwd met anti-oxi-danten, emulgatoren en stabilisatoren die allen schadelijk zijn voor onze gezondheid. Weliswaar is dat in piepkleine hoeveelheden niet schadelijk, maar als je veel van deze kunstmatige toevoegingen eet, worden piepkleine hoeveelheden alweer stukken grotere hoeveelheden. Vooral in zogenaamde suikervrije producten (vaak ‘light’ genoemd) zitten gevaarlijke stoffen als aspartaam (E 951). Aspartaam wordt (met E621 ofwel mononatriumgluta-maat) beschouwd als daadwerkelijk giftig: het synthetische zoetmiddel (op sommige etiketten als smaakversterker aangeduid) heeft, volgens de Amerikaanse voedselwaren-autoriteit FDA bijwerkingen die kunnen leiden tot kanker, de ziekte van Parkinson, Alzheimer of MS. Sommige E- nummers zijn in landen als Amerika en Canada verboden, maar hier niet.

Zijn biologische producten ook smaakvoller ?

Niet alleen om bovenstaande redenen zijn het smaakvollere producten. Biologische boeren besteden veel meer aandacht aan de producten die ze verbouwen. Het gaat ze in de meeste gevallen om echte kwaliteitsproducten. Proef het verschil maar eens tussen industriële groenten of biologisch geteelde groenten of die tussen de met “water” volgespoten kipfilet en de biologisch kipfilet van BioCuisine. “Je proeft de aandacht”. verder zijn Biologische producten ook voedzamer en vitaminerijker, van Biologische producten heeft het lichaam minder voeding nodig om meer essentiele voedingstoffen en mineralen binnen te krijgen die een lichaam nodig heeft om gezond en lang te kunnen leven.

  1. #1 by Cornelissen on 20 februari 2015 - 19:15

    Woon in Hoorn,

    Waar te koop of te bestellen. Zijn de produkten geschikt voor de diepries?

    Hg PC

(wordt niet gepubliceerd)